image
1

Călin Bibarț, Source: Arad Municipality

Aradul este un oraș primitor, încărcat de istorie, un exemplu de multiculturalism și diversitate etnică

Aradul este un oraș primitor, încărcat de istorie, un exemplu de multiculturalism și diversitate etnică

Interviu Călin Bibarț, primarul municipiului Arad

Domnule primar Bibarț, Aradul este cunoscut ca un amestec perfect între vechi și nou, între istorie și modernism. Vă rugăm să descrieți municipiul în câteva propoziții.

Atestat documentar încă din secolul XII, Aradul este într-adevăr un amestec între vechi și nou, un oraș care își conservă tradițiile și istoria, dar care nu pregetă să evolueze mereu pe liniile moderne ale dezvoltării urbane. Denumit „Mica Vienă”, Aradul continuă să impresioneze prin elemente arhitecturale deosebite, opere ale unor arhitecți de prestigiu și îmbinând stiluri dintre cele mai variate, precum și printr-o prezență continuă în plan cultural. Orașul care i-a găzduit pe Franz Liszt, Johann Strauss-fiul, George Enescu rămâne pe mai departe o prezență artistică în viața culturală a țării prin artiștii consacrați ai Filarmonicii sau ai Teatrului „Ioan Slavici”.

Aradul a fost un loc important al dezvoltării învățământului românesc, în municipiu activând și acum școli cu o îndelungată tradiție, cărora li s-a adăugat după Revoluția din 1989 un centru universitar tot mai frecventat, cu două universități în permanentă extindere.

Merită menționat și faptul că Aradul este unul dintre reperele istoriei devenirii României ca stat unitar și independent, corifeii Marii Uniri fiind arădeni sau activând în Arad.

Orașul nu trăiește însă doar prin trecutul său. Fiind la ora actuală orașul conectat cel mai bine la Europa prin rețeaua dezvoltată în conexiune cu autostrada A1, Aradul a devenit treptat unul dintre centrele industriale atractive și moderne, continuând tradiția veche a orașului.

Dacă ar fi să rezum, aș spune că Aradul este un oraș primitor, încărcat de istorie, un exemplu de multiculturalism și diversitate etnică.                 

Cum s-a dezvoltat municipiul de când ați devenit primar în 2019? Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre cele mai importante inițiative.

Chiar dacă a trecut doar un an de când am preluat funcția de primar și cu toate că o bună parte din această perioadă a fost afectată de pandemia Covid, Aradul și-a continuat proiectele începute. Este vorba despre finalizarea lucrărilor de restaurare a Palatului Cultural, un edificiu simbol al Aradului, despre refacerea și modernizarea celor trei unități de învățământ importante ale Aradului, refacerea rețelei de canalizare pe artera principală, despre continuarea modernizării rețelelor termice din oraș. În această vară vom finaliza noul stadion, iar una dintre cele mai importante inițiative pe care vrem să o demarăm este redarea Cetății Aradului, o construcție istorică, municipiului, transformarea ei ulterioară un poate cel mai important obiectiv turistic și recreativ fiind unul dintre proiectele majore ale viitorului.  

Și care sunt principalele provocări?

Ca orice oraș cu o vechime considerabilă, Aradul se confruntă cu câteva probleme generate de dificultatea adaptării condițiilor actuale moderne la o structură stradală veche. De aceea, una dintre principalele provocări rămâne fluidizarea traficului în municipiu, problema locurilor de parcare, extinderea transportului în comun, toate acestea în condițiile în care ne dorim ca aceste probleme să fie rezolvate în direcția transportului nepoluant. De asemenea, insistăm foarte mult pe eliminarea completă a traficului greu în oraș, o problemă care este la un pas de rezolvarea finală. Un proiect în derulare și care rămâne o provocare majoră este refacerea tuturor clădirilor istorice ale Aradului, scopul final fiind acela de a readuce Aradul la aspectul datorită căruia a primit numele de „Mica Vienă”.

Arad-ul este printre cele mai active oraș e din România în ceea ce privește gestionarea finanțării europene. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre cele mai importante proiecte sprijinite de UE.

Cu adevărat se poate spune că Aradul este foarte activ în accesarea și gestionarea fondurilor europene, doar în intervalul ultimilor cinci ani existând peste 25 de proiecte, unele în derulare, altele finalizate și unele în proces de finalizare. Între cele mai importante proiecte realizate cu finanțare europeană aș enumera: modernizare transport public și achiziție material rulant tehnic, amenajare zone agrement tangențiale orașului, implementare soluții electronice pentru reducerea birocrației, cooperare în digitalizarea orașelor, reabilitare obiective culturale și culturale, proiect pentru construirea centrului multifuncțional pentru persoane marginalizate din centre urbane.

Municipalitatea implementează, de asemenea, numeroase inițiative orientate către domeniul social. Vă rugăm să ne spuneți câteva cuvinte despre cele mai importante dintre ele.

Într-adevăr, Aradul se confruntă, asemeni celorlalte țări est-europene, cu probleme ce aparțin domeniului social. În Arad acest aspect constituie de multă vreme un obiectiv major. Dovadă sunt multele blocuri de locuințe sociale puse la dispoziția oamenilor, dar și o monitorizare și gestionare eficientă a cazurilor sociale prin intermediul Direcției specializate în acest domeniu. Dar cea mai importantă rămâne strădania de a integra social persoanele defavorizate, fie prin programe speciale, fie, indirect, prin multiplele de locuri de muncă ce se oferă și care sunt generate de dezvoltarea continuă a zonelor industriale.

Care sunt gândurile dvs. pentru portalul TheMayor.EU ca platformă care reunește municipalitățile europene și cum poate fi acesta util pentru dvs. și pentru cetățenii dvs.?

Cred că portalul TheMayor.EU este un instrument extrem de util din mai multe puncte de vedere. În primul rând el poate fi un mijloc de comunicare pentru administrațiile orașelor europene. De asemenea, el poate fi un mijloc prin care experiența poate fi împărtășită între conduceriel municipalităților și a cetățenilor acestora. Și, nu în ultimul rând, acest portal poate și trebuie să fie o oportunitate de extindere a legăturilor culturale, economice și sociale între municipiilor europene, un lucru de dorit într-o Uniune europeană care-și caută cât mai mult coeziunea și solidaritatea.

Duminică vor avea loc alegeri locale în România, veți mai candida pentru funcția de primar?

Da, într-adevăr în acest an au loc alegeri locale în România și eu sunt onorat să candidez pentru funcția de primar ca reprezentant al partidului aflat la guvernare, intenția principală fiind aceea de a putea continua proiectele planificate și de a pune astfel în valoare planurile guvernului actual.

Pentru a afla mai multe despre Arad, vizitaţi profilul municipalității!

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest