image
1

Constantin Toma, Source: Buzau Municipality

Avem o misiune: Buzău sa devină cel mai important oraș din Sud-Estul României

Avem o misiune: Buzău sa devină cel mai important oraș din Sud-Estul României

“Trebuie să fim în permanență creativi, inovativi și harnici iar locuitorilor Buzăului să le dăm încrederea și speranța într-un viitor mai bun!”

Constantin Toma sa născut la 1 februarie 1959 la Tintești, Buzău, România. Este Diplomat Inginer în Tehnologia Construcțiilor de Mașini. Toma are 32 de ani de vechime în inginerie și afaceri. Constantin Toma este primar al municipiului Buzău începând cu 2016. Anterior, a fost senator în legislatura 2000–2004 ales în județul Buzău

Domnule Toma, cum ați descrie, pe scurt, orașul Buzău? Ce doriți să afle publicul noastru despre acesta?

Buzăul este atestat documentar la 374 e.n., are 133000 de locuitori într-un județ de 450000 de locuitori și are 33% munte, 33% deal și 33% câmpie, unde este așezat și orașul.

Situat doar la 110 km de București, capitala României, Buzăul are șansa de a fi situat la întretăierea celor 3 mari regiuni istorice ale României, Transilvania, Moldova și Muntenia din care face parte, fapt ceea ce a ajutat la dezvoltarea sa în istorie ca târg comercial.

Permanent încercăm să ne recuperăm istoria locului, pentru a avea mai multă încredere în noi, ca locuitori ai Buzăului. Astfel, numai anul trecut am reabilitat cel mai mare cimitir al eroilor din România, în care sunt înhumați alături de români, germani, ruși, austrieci, italieni, bulgari, turci, evrei și am inaugurat probabil cea mai mare expoziție foto istorică permanentă în aer liber (632 m) din lume, pe noua stradă, Calea Eroilor.

Buzău este unul dintre principalele puncte centrale de cale ferată importante din România, cum favorizează dezvoltarea orașului?

Ca nod important de cale ferată și nod rutier, Buzăul are dezvoltată o puternică industrie alimentară (cea mai mare fabrică de bere și singurul producător de malț pentru bere din România, cea mai mare fabrică de conserve de legume din țară, dar și cea mai mare fabrică de ulei de floarea soarelui din România), o industrie a metalului, o industrie textilă important, dar și cea mai mare companie de reciclare din Sud-Estul Europei.

În fapt, 95% din toți banii care se strâng în Trezoreria locală sunt de la companii și doar 5% de la populație.

Primăria Buzău se numără printre cele mai active din România în ceea ce privește finanțarea europeană. Spuneți-ne despre cele mai importante proiecte susținute de UE.

Avem depuse proiecte deja sau încheiate contracte cu fonduri U.E. de peste 60 mil de euro, cele mai importante fiind cele legate de îmbunătățirea mobilității urbane și regenerarea spațiului urban.

Ce faceți pentru a atrage investitori și proiecte strategice?

Împreună cu o echipă de 40 de voluntari buzoieni de valoare am constituit un Consiliu de dezvoltare a municipiului Buzău și după 18 luni și multe dezbateri publice cu multe sute de oameni am lansat un ”Plan strategic de dezvoltare a orașului pe 12 ani” – 2018-2030.

Avem o Viziune: ”Buzăul – oraș magnet!”

Avem o Misiune: ”Buzăul să obțină  așa de multă atractivitate și competitivitate pentru locuitorii săi, pentru investitori și pentru vizitatori, astfel încât să devină cel mai important oraș din Sud-Estul României”, unde sunt circa 3 milioane de locuitori pe o rază de 120 km!

Avem 70 de obiective de îndeplinit, împărțite pe patru piloni:

  • economie locală
  • educație
  • social
  • cultură

Sunt convins că dacă îmbunătățim atractivitatea și competitivitatea orașului nostru vom atrage mai ușor investitori și proiecte strategice. Dar pentru aceasta trebuie să fim în permanență creativi, inovativi și harnici iar locuitorilor Buzăului să le dăm încrederea și speranța într-un viitor mai bun!

TheMayor.eu este o platformă comună pentru municipalitățile europene, unde cetățenii pot obține cele mai recente informații despre ceea ce are loc în Uniunea Europeană. Cum poate fi portalul util pentru dumneavoastră și pentru cetățenii din Buzău?

Portalul ar fi mai util dacă ar fi și în limba română și să cuprindă cât mai multe exemple deosebite de primari care au reușit, iar locuitorii au devenit mai fericiți.

Bineînțeles că trebuie să aveți și o promovare intensă a platformei, mai ales prin intermediul asociațiilor de municipii sau orașe, care există și în România, precum și în Uniunea Europeană.

Care sunt principalele obiective și exemple de bune practici pe care intenționați să le dezvoltați pentru viitorul apropiat?

Ținta strategică pentru 2030 este atingerea viziunii ”Buzăul – oraș magnet”, unde avem deja fixate, așa cum am mai spus, 70 de obiective de îndeplinit.

Voi da doar două exemple de obiective:

  1. Implementarea în administrația publică, atât în aparatul propriu al primarului, dar și în companiile care deservesc primăria, a managementului de tip Kaizen sau Lean management - îmbunătățire continuă, care numai în 2018 a adus o economie de timp pentru cetățenii buzoieni de 180 de ani, toți timpii de răspuns ai primăriei către cetățeni reducându-se între 30 și 90%. De asemenea, prin aplicarea standardelor Kaizen am avut venituri suplimentare de cca 4 mil de euro.
  2. Transformarea orașului Buzău în primul oraș permacultural din România.

Buzăul are cea mai mare tradiție din România în cultivarea legumelor iar grija față de pământ, față de plante, față de animale și grija față de om pot fi puse armonios în valoare prin această concepție sănătoasă de agricultură permaculturală. Am început mai multe studii pentru a recupera cât mai multă apă din ploi și de la stația de epurare a orașului, dorind să realizăm în viitorii ani cât mai multe lacuri în jurul Buzăului și cât mai multe bazine în interiorul orașului.

Avem în plan dezvoltarea unui Centru educațional pentru permacultură și hrană sănătoasă, precum și mai multe grădini permaculturale în interiorul orașului.

Find out more about Buzău here

Newsletter

Back

Growing City

All

Smart City

All

Green City

All

Social City

All

New European Bauhaus

All

Interviews

All

ECP 2021 Winner TheMayorEU

Latest